Pri príjme niektorých TV programov pre poskytovanie služby retransmisie v nami prevádzkovaných KDS sme využili možnosť príjmu TV signálov v kvalitnejšej norme – kodek HEVC/H.265. Táto zmena sa uskutoční v termíne od 17. januára do 31. januára 2022.  Je predpoklad, že na zmenu vysielania v nových technických parametroch – prechod z videokodeku H.264 na najmodernejší kodek HEVC/H.265 postupne prejdú aj ostatní vysielatelia, takže túto zmenu budeme spúšťať po etapách aj v ďalších našich KDS. V prvej etape sa zmena týka káblových distribučných systémov v obci Lednica Hontianske Moravce.

Táto technológia prináša zvýšenie jemnosti kompresie obrazu v častiach, ktoré to vyžadujú (tvár, vzory) a zníženie tam, kde sa žiadne detaily nenachádzajú. Vďaka tomu HEVC/H.265 kodek prináša vyššiu kvalitu, resp. nižší dátový tok pri rovnakej kvalite ako kodek MPEG4/H.264.

Uvedené zmeny sa týkajú programov v Digitálnom vysielaní DVB-C:

od 17.1.2022: ČT1, ČT2,  ČT 24,  Prima Zoom,  LOVE,  MAX,  Krimi,  Cool,  TV Barandov
od 31.1.2022: STV1HD,  STV2HD,  Markíza,  Doma,  JOJ, JOJ Plus,  Dajto, TA3

Pokiaľ váš televízor nepodporuje kodek HEVC/H.265 (ide iba zvuk a obraz je čierny), je potrebné kúpiť novšie zariadenie (Televízor alebo Setopbox) s podporou videokodeku HEVC/H.265.